Rubla s-a depreciat cu 19% de la 1 noiembrie şi până acum, fapt care i-a determinat pe tot mai mulţi oameni de afaceri ruşi să investească în bunuri de lux, pentru a-şi pune la adăpost veniturile de deprecierea abruptă a monedei naţionale, în speranţa că vor putea revinde aceste bunuri la un preţ bun în anii viitori, când rubla ar putea să-şi revină.
Evident, pentru că vorbim de zeci de mii de euro, unele dintre produsele de lux predilecte sunt maşinile premium şi de lux, care pot fi ulterior revândute chiar în străinătate, fără ca proprietarii să piardă la fel de mulţi bani ca în cazul în care şi-ar fi depus banii la bancă. În aceste condiţii, vânzările de vehicule Porsche, precum crossover-ul Cayenne, au urcat luna trecută cu 55%, iar cererea pentru Lexus cu 63%, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.
Noul Porsche Cayenne, o investiţie numai bună pentru zecile de mii de euro negri care „plutesc” în Rusia
Centrele de vânzare a vehiculelor Lexus au suplimentat personalul pentru a face faţă numărului mai mare de clienţi, care a crescut cu o treime, potrivit Toyota Motor. Nu doar cei bogaţi vor să cumpere maşini, ci şi oamenii de rând, care vor să îşi convertească rublele în bunuri de valoare. Valul recent de cumpărături favorizează piaţa auto, care a fost puternic afectată de problemele economice ale Rusiei.
Luna trecută, vânzările auto din Rusia au scăzut cu doar 1,1%, limitând declinul din primele 11 luni la 12%, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Europeni (AEB) din această ţară.
„Maşinile, indiferent dacă sunt ieftine sau premium, sunt vândute acum ca pâinea caldă. Nu a mai fost o astfel de cerere în ultimii 10 ani”, a declarat Tatiana Lukoveţkaia, director general la Rolf Group, unul dintre cei mai mari dealeri auto din Rusia.
Brusc, reclama Lexus capătă un cu totul alt sens în Rusia…
Cheltuielile mai mari ale ruşilor au legătură mai mult cu inflaţia şi deprecierea monedei, decât cu Crăciunul. Economii în valoare de 1 milion de ruble valorează în prezent circa 18.600 de dolari, înregistrând un declin de aproximativ 4.650 de dolari faţă de 1 noiembrie, iar maşinile reprezintă o investiţie bună. În trimestrul patru, preţurile vehiculelor au crescut cu numai 5%-7%, potrivit Rolf Group, în timp ce inflaţia a atins luna trecută 9,1%.
Ce motive invocă ruşii bogaţi pentru a investi în maşini în locul depunerilor la bancă? Citeşte mai multe pe Mediafax.ro